За нас

Сан Арт е здружение за аудио-визуелни уметности од Скопје, основано во 2015 година како наследник на познатото студио за аудио и видео продукција Абра-Кадабра. Основано од Бранко Попчевски, чие долгогодишно искуство како продуцент и композитор 30+ години во индустријата, резултираше со продукција на 12 документарни филмови, над 20 музички спотови и над 20 ТВ реклами.

По започнувањето на соработката со Никола Китановски како втор продуцент и директор на фотографија, тие решаваат да ги преплетат своите искуства и да создадат нова компанија за филмска и ТВ продукција, под името Сан Арт. Со акцент на играна и документарна продукција, тие заедно создаваат еклектичен каталог на проекти.

Од 2015 година до денес, нивната креативна енергија е насочена кон продукција на филмови. Горди на напредокот постигнат во последните две години, и покрај тешкотиите со кои се соочува филмската индустрија ширум светот, три кратки филмови беа финализирани и долгометражен проект влезе во развојна фаза. Нивниот тим е составен од исклучително креативни и мотивирани луѓе, чија цел е да пренесат моќни приказни до меѓународна публика.

Sun Art Branko Popchevski

Бранко Попчевски

Раните 90-ти години го означуваат почетокот на неговата кариера во музичката индустрија и по дипломирањето на Факултетот за безбедност и социјална самоодбрана во Скопје, од 1999 до 2000 година работел како главен уредник во одделот за музичка продукција на Македонската национална телевизија. Во 2000 година, тој ја основа аудио и видео продукцијата Абра-Кадабра. Од 2001 година работи како независен продуцент, режисер и композитор. Во текот на својата кариера продуцирал и режирал 12 документарни филмови, 20+ музички спотови, 10+ ТВ реклами и промотивни видеа и три кратки филмови. Неговиот втор краток филм „Ручек“ ја освои наградата за најдобар креативен филм во 2022 година на филмскиот фестивал Халикарнас.
Sun Art Nikola Kitanovski

Никола Китановски

Никола Китановски, дипломирал во Сеавус Александрија – Скопје како администратор на мрежата CISCO. Работел како видео монтажер и кинематограф во неколку национални телевизии во Македонија. Работел и како продуцент и видео монтажер за многу приватни компании и има продуцирано 5 документарни филмови, многу ТВ ток-шоуа и музички спотови за познати уметници. Сето собрано искуство во областа на производство на филмови доведе до улогата на ко-основач на Сан Арт со Бранко Попчевски, каде што работи како продуцент и директор на фотографија.