РУЧЕК

2022 | Краток филм | 25 мин

Александар Стоев (23) е талентиран и наградуван студент на Академијата за драмски уметности. Едно утро се буди од кошмар. Тој се упатува кон факултетот како и обично, но кога пристигнува, дознава дека сите часови се одложуваат поради проблеми со исхраната. Ова неочекувано слободно попладне решава да го искористи за прошетка низ центарот на градот. Почнува да наидува на многу чудни луѓе и необични ситуации и забележува мотив кој како да се повторува – парите.

Поминувајќи покрај ресторан, забележува дека на сите гости им се служат парички во чиниите. Збунет, тој ја продолжува прошетката, кога во паркот забележува две девојки како со долг меч сечат банкноти на половина. Тој продолжува да наидува на многу чудни ситуации. Не можејќи да сфати што се случува, тој почнува да трча најбрзо што може, далеку од градот.

По исцрпувачкиот ден, прегладнет, влегува во продавница за да купи храна. Повторно е изненаден кога забележува дека продавницата има само кутии со пари на полиците и тоа е она што сите купувачи го имаат во нивните кошнички. Разочаран, тој се враќа дома и ги става парите што ги купил во чинија. Се подготвува да почне да јаде, но сепак, вознемирен, не може да си дозволи да започне. Тој се убедува себеси дека тоа е она што мора да го направи и штом речиси ги става парите во устата, се буди од кошмар. Со олеснување бидејќи конечно се вратил во реалноста и сето тоа било само сон, тој излегува надвор да му се израдува на нормалниот живот. Но, зад аголот чека уште едно изненадување.

ФЕСТИВАЛИ И НАГРАДИ

Halicarnassus Film Festival – Best creative short 2022
Best Istanbul Film Festival – Best experimental short 2022
Lotus International Film Festival – Giant lotus award 2022
Better Earth International Film Festival – Best director, Best music 2022
Black Board International Film festival – finalist 2022
London Director Awards – official selection 2022

ЕКИПА

Сценарио и режија: Бранко Попчевски
Продуценти: Никола Китановски, Бранко Попчевски
Кинематографија: Никола Китановски
Монтажа: Ивона Попчевска
Костимографија: Раде Василев
Шминка: Игор Петрески
Музика: Бранко Попчевски

УЛОГИ

Главна улога:
Тони Денковски

Останати улоги:
Гоце Тодоровски, Катерина Шехтанска, Елизабета Клинчаревска, Крсте Јовановски, Душица Стојановска, Дарко Вељиќ, Александар Шехтански, Мартин Минговски, Марко Богдановски, Зорица П. Панчиќ, Љупчо Ангеловски, Билјана Бајевска, Сања Шуплевска, Невен Силјановски, Елена Ставреска, Дана Силјан, Виктор Арсов, Владимир Пуѓа, Анета Мазнева, Михаела Мазнева, Леонтина Димова, Банкрот Блуз Бенд - Сашо Гигов-Гиш, Игор Атанасовски-Харе, Петар Ренџов

Александар Стоев (23) е талентиран и награден студент на Академијата за драмски уметности. Едно утро се буди од кошмар. Тој се упатува кон факултетот како и обично, но кога пристигнува, дознава дека сите часови се одложуваат поради проблеми со исхраната. Ова неочекувано слободно попладне решава да го искористи за прошетка низ центарот на градот. Почнува да наидува на многу чудни луѓе и необични ситуации и забележува мотив кој како да се повторува – парите.

Поминувајќи покрај ресторан, забележува дека на сите гости им се служат парички во чиниите. Збунет, тој ја продолжува прошетката, кога во паркот забележува две девојки како со долг меч сечат банкноти на половина. Тој продолжува да наидува на многу чудни ситуации. Не можејќи да сфати што се случува, тој почнува да трча најбрзо што може, далеку од градот.

По исцрпувачкиот ден, прегладнет, влегува во продавница за да купи храна. Повторно е изненаден кога забележува дека продавницата има само кутии со пари на полиците и тоа е она што сите купувачи го имаат во нивните кошнички. Разочаран, тој се враќа дома и ги става парите што ги купил во чинија. Се подготвува да почне да јаде, но сепак, вознемирен, не може да си дозволи да започне. Тој се убедува себеси дека тоа е она што мора да го направи и штом речиси ги става парите во устата, се буди од кошмар. Со олеснување бидејќи конечно се вратил во реалноста и сето тоа било само сон, тој излегува надвор да му се израдува на нормалниот живот. Но, зад аголот чека уште едно изненадување.

Halicarnassus Film Festival
Best creative short 2022

Best Istanbul Film Festival
Best experimental short 2022

Lotus International Film Festival
Giant lotus award 2022

Better Earth International Film Festival
Best director, Best music 2022

Black Board International Film festival
finalist 2022

London Director Awards
official selection 2022

Сценарио и режија: Бранко Попчевски
Продуценти: Никола Китановски, Бранко Попчевски
Кинематографија: Никола Китановски
Монтажа: Ивона Попчевска
Костимографија: Раде Василев
Шминка: Игор Петрески
Музика: Бранко Попчевски

Главна улога:
Тони Денковски

Споредна улога:
Гоце Тодоровски, Катерина Шехтанска, Елизабета Клинчаревска, Крсте Јовановски, Душица Стојановска, Дарко Вељиќ, Александар Шехтански, Мартин Минговски, Марко Богдановски, Зорица П. Панчиќ, Љупчо Ангеловски, Билјана Бајевска, Сања Шуплевска, Невен Силјановски, Банкрот Блуз Бенд - Сашо Гигов-Гиш, Игор Атанасовски-Харе, Петар Ренџов
Елена Ставреска, Дана Силјан, Виктор Арсов, Владимир Пуѓа, Анета Мазнева, Михаела Мазнева, Леонтина Димовска